History

Det började med en längtan efter något som inte fanns i Sverige. Rökt kött som hade legat och gottat till sig i en smoker under en massa timmar. Så det riggades en enklare utrustning i trädgården hemma i Höganäs i nordvästra Skåne, vilket fick till följd att familjen fick äta barbecue till frukost, lunch och middag. Funkade inte. Någon gång i den vevan drog vi till USA för att käka ”the real thing”. Väl där så blev det solklart, sådana här godsaker, det vill säga mört kött som nästan faller sönder när man tar i det och som har en lent rökig smak som sin mest naturliga krydda, måste utan prut erbjudas till skåningar och svenskar i Sverige!

Efter ett par år med bulletsmokers tog vi steget och skeppade hem två stora smokers från landet i väster. Då hade vi också fått hyra marken i Bräcke en halvmil norr om Höganäs i höjd med Krapperupps slott. Först var det hela tänkt som köttbod men medan man står och passar de där rökarna så måste man ha något att göra så vi började sälja sandwiches och redan från dag ett, ja i alla fall dag två så kom det mycket mer folk än vad vi någonsin hade kunnat föreställa oss och på den vägen är det.

Tiden går fort när man har roligt sägs det och vi kan bara hålla med, just nu är vi inne på vår åttonde säsong och väldigt mycket har förändrats sen den 9 april 2014 när första containern landade i Bräcke, I skrivande stund räknar vi till 22…

Så välkommen hit!

ORIGINAL SHACK

Om maten vi serverar är som ett ständigt pågående blodomlopp så är restaurangen själva hjärtat. Och som vi ser det så ligger den mitt i Bräcke, mitt i den vackra Kullabygden, som ligger mitt i nordvästra Skåne.

Center of the center med andra ord. Folk kommer för maten och drickat, för kurser, konserter och för att vara med andra folk. Här käkas och snickesnackas det, långsitts och kortsitts, familjer, släktingar och vänner, kompisgäng och tjejmiddagar och dejter. En salig blandning av människor helt enkelt som tar en tugga till och sedan vänder ansiktena mot solen när den är framme (rätt ofta faktiskt!).

Doften från de omkringliggande fälten blandas med BBQ-rök och om det funnits en app för mysmätning så hade värdena helt klart slagit i taket. Fullt är det mest hela tiden men det brukar alltid ordna sig med platser.

Så vi tror att du kommer för maten, och barnen för att grilla marshmallows, men också för stämningen som är en sidedish i sig.

Första tuggan

När man tänker på råvaror så börjar man oftast med just råvaran. Vi startar från andra hållet. Vi tänker på upplevelsen och inte vår i första hand, utan din. Helt avgörande är den första tuggan! Jodå, vi handlar gärna lokalt och strävar verkligen efter att hela tiden göra det men när det kommer till våra nötdetaljer så sorterar det under upplevelsekontot och då funkar inte svenskt kött. Yes, vi vet att vi sticker ut hakan och vi är beredda att ta en smäll för en sak som vi tror djupt på. Så vad gör vi?

Vi går till dem som vi tycker har den i särklass bästa råvaran. Creekstone Farms i Arkansas City i Kansas som levererar prime brisket och shortribs, man har allra högsta kvalitetstänk på alla nivåer och noga utvalda Black Angus-kreatur.

Fläskköttet kommer från Ugglarps och kycklingen från Bjärefågel, båda Skånebaserade.
Så vi går inte över ån mer än när vi behöver för att hitta det bästa.

Smokehouse

Smokehouse är själva verkstan. Det är här köttet röks, på längden och tvären. Allt som kommer in rått kommer ut rätt.

Din varukorg