Ingredienser (4pers)
4 rotselleri, ca 5-600 g st
Matolja
Flingsalt
4-6 huvud gemsallad, hela blad
2 silverlökar, tunnskivade
6-8 rädisor, klyftade
1 sats prästostskum, se recept nedan
1 sats Ramslöksvinaigrette, se recept nedan
Surdegskrutonger
1 rejäl hög dillkvistar
Gör så här
Tvätta rotsellerin ordentligt, pensla/smörj med olja och krydda rikligt med salt. Elda upp en smoker eller grill med indirekt värme till ca 140-150°C. Lägg in sellerin så den får en ”känning” av eld. Rök sellerin i ca 3-4 timmar till en innertemperatur på 90-95°C, ”rotera” gärna sellerin några gånger så den får jämn färg. Ta ut rotsellerin, låt vila några minuter, dela den grovt och servera på bädd av sallad, silverlök, rädisor och vinaigrette. Spruta sen ”klickar” av Prästostskum och toppa med krutonger och dillkvistar.
Prästostskum
1 dl mjölk
1 ½ dl grädde
375 gram prästost, grovriven
½ msk äppelcidervinäger
1 tsk Hot Sauce
Salt
Värm upp mjölk och grädde till 80°C, rör i ost tills den smälter och ta av från värmen, smaka av med vinäger, Hot Sauce och salt, Häll ostsås i en sifon. 1-2 gaspatroner behövs. Håll sifonen varm på ca 50-60°C tills den ska användas.
Ramslöksvinaigrette
50 g ramslök, skuren
1 citron, zest och saft
1 msk skånsk senap
1 dl olivolja
Salt & svartpeppar
Mixa ihop alla ingredienser tills vinaigretten blir grön och fin.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer citronsaft.