Inredienser (4pers)

2 silverlökar
½-1 citron, pressad
2 msk olivolja
1-2 dl persilja, grovhackad
½-1 msk sumac
havssalt
svartpeppar
1 ½ dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
1-1 ½ kg piggvar, hel
salt
bröd

SUMAC ONION

Grilla lökhalvor snabbt på hög värme i grillen, ca 5-10 minuter så löken börjar mjukna. Ta löken av från värme, låt svalna. Skala bort det ”brända” skalet och grovhacka löken, blanda hack med citronjuice, olja, persilja, sumac och krydda med salt och peppar.

GRILLAD PIGGVAR

Blanda ihop 4 msk vinäger med ½ tsk salt och 1 ½ dl olivolja till en vinegrette. Torka rent piggvaren med papper, krydda först mörka sidan med salt och lägg den sidan ner mot glöden. Grilla i ca 3-4 minuter, krydda ”ljusa” sidan med salt och vänd på fisken. Grilla ytterligare 3-4 minuter på den sidan, under tiden pensla eller ringla 1/3 av vinegretten på den mörka sidan. Vänd fisken igen och se till att den mörka sidan får lite brända toner i ytterligare ca. 4 minuter, pensla/ringla ytterligare 1/3 del vinegrette på den ”ljusa” sidan. Lyft av piggvaren och lägg på ett fat, pensla/ringla över resten av vingegretten, låt vila i några minuter.

Vinkla fatet, rör om vätskan som samlas och slå det över fisken igen. Servera direkt med sumac onion och nygrillat bröd.