Ingredienser (4pers)

3 schalottenlökar, skalade & tärnade
3 cm ingefära, skalad & skivad
3 röda chilis, skivade
5 klyftor vitlök, grovmosade
2 msk Heinz ketchup
1 ½ tsk Belacan (fermenterad räkpasta)
2-4 msk matolja
3 dl passerade tomater
3 ½ dl kycklingbuljong
1 msk risvinsvinäger
1 ½ dl sweet chilisås, gärna thailändsk
2 msk japansk soja
2 msk palmsocker el. råsocker
1 kg havskräftstjärtar med skal
75 g smör
1 ägg, vispat
1 salladslök, strimlad
1 näve koriander

Tillbehör

Bröd att doppa i såsen ; )
Grillade citronhalvor

Gör så här

Mixa schalottenlök, ingefära, chili, vitlök, ketchup och räkpasta till en puré. Hetta upp olja i en panna/wok och stek kryddpurén i ca 5 minuter på medelhög värme under omrörning. Tillsätt passerad tomat, kycklingbuljong, vinäger, sweet chilisås, soja och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Grilla kräftstjärtarna ”al dente” och lägg sen i sås, sjud i ytterligare 5 minuter. Lyft upp kräftstjärtarna och lägg på tallrik/fat, spara sås i panna/wook. Tillsätt smör, salladslök och sist ägg under omrörning i såsen, sjud i 1-2 minuter, smaka av. Slå såsen på kräftstjärtarna, toppa med koriander och servera med bröd och grillad citron.