Ingredienser
1 skinka med svål, ca 3-4 kg
5 ½ l vatten
½ kg salt
5 dl farinsocker
7 tsk nitritsalt
1 msk kryddblandning, se recept nedan
Ev. 1 sats senapsglaze, se recept nedan
Gör så här
Koka upp 2 l vatten, lägg i salt, socker, nitrit och kryddblandning, låt dra i några minuter och blanda ner resten av det kalla vattnet. Snitta svålen i rutmönster och lägg skinkan i rimlagen. Tyng ned den med tallrik och tyngd så hela skinkan är under ytan. Rimma i ca 3-4 dagar. Vänd gärna skinkan 1-2 gånger under tiden. Ta skinkan ur lagen och skölj med kallt vatten. Rök skinkan på 125°C med svålen upp till en innertemperatur på 55°. Börja då pensla var 15 e minut till innertemperaturen är 63-65°C. Ta ut och låt svalna lite innan servering.
Kryddblandning
2 msk senapsfrön
1 msk kryddpeppar
2 tsk korianderfrön
1 tsk chiliflakes
1 tsk ingefära, malen
2 lagerblad, krossade
2 kanelstänger, brutna i bitar
6 nejlikor
Grovmortla ihop alla ingredienser. Lägg i burk, skaka, sätt på lock och förvara svalt tills det ska användas.
Senapsglaze
1 dl dijonsenap 50/50 grov & vanlig
1 dl lönnsirap
1 nypa cayennepeppar
1 nypa salt
Blanda ihop och låt dra innan pensling.