Skip to main content

MATEN, JAKTEN,FESTERNA – CARL DREYER FÖLJER SIN RÖDA TRÅD

DET GLADA, GALNA LIVET MED TIËSTO, ALESSO, AVICII OCH SWEDISH HOUSE MAFFIA TOG HONOM TILL PLATSER OCH SAMMANHANG SOM DU OCH JAG INTE ENS HAR SETT PÅ BILD. ETT LIV SOM SKAPADE OBETALBARA MINNEN, OCH ETT LIV DÄR SJÄLEN MÅSTE BETALA ETT PRIS. NU ÄR CARL DREYER TILLBAKA
I LUGNET PÅ FAMILJEGODSET BLOMMERÖD. 32 ÅR UNG, MED EN GAMMAL MANS ERFARENHETER.

ÖVERKLASSUNGEN som skeppades iväg till internatskolan Sigtuna som 15-åring. Nattklubbsentreprenören som hittade sin egen väg genom Stockholms nöjesliv. Jägaren med över 10 000 följare på Instagram, det är det inte alla jägare som har. Kocken som Johan Fritzell på Holy Smoke utsett till sin ”death row chef”. Nätverksproffset som skapar privat grandiosa fester för en världselit som vill vara anonym. Den utbildande outbildade krögaren som driver restaurangen på Bosjökloster GK. Dansken, skåningen, världsmedborgaren.

Det finns många krokar att hänga upp en story om Carl Philip Dreyer på. Den ruvar på familjeberättelser som inkluderar kungahuset, arabhästar och morfars företag som blev en global framgång. Där finns motgångar, konflikter och djup svärta.

En bit in i berättelsen kommer vi till ett möte med Maja, som har hand om islandshästar på godset Blommeröd, beläget vid Ringsjön i Skånes inland. Centralorten heter Höör. Kärlek ska uppstå och Carl Philip – hädanefter säger vi Calle – följer gärna med till Majas hemstad Höganäs. Där blir han bjuden på käk på en tidig upplaga av Holy Smoke och kärlek ska uppstå en gång till. En kärlek som mynnar ut i att Calle och Holy Smoke senare börjar jobba ihop. Det är Calle som håller i de matlagningskurser som går under namnet Game, alltså vilt.

JAG BODDE I LOS ANGELES DÅ MEN VARJE GÅNG JAG KOM HEM TILL SVERIGE SÅ VILLE JAG TILL BRÄCKE FÖR ATT HÄNGA OCH KÄKA.

Carl Philip Dreyer

– Det var 2014. Jag hade aldrig varit i Höganäs, hade aldrig hört talas om Holy Smoke. Men jag kände bara att: fy fan vad det här är coolt! Det var nåt med den rustika känslan, ett par containrar mitt ute på vischan. Jag bodde i Los Angeles då men varje gång jag kom hem till Sverige så ville jag till Bräcke för att hänga och käka. Vi lärde känna varandra. Det var kul att följa Holy Smokes resa.

Men hold your horses. Vi behöver färdas tillbaka 40 år i tiden. Till Calles morfar, en dansk som grundat ett säkerhetsföretag som det gått rätt bra för. Det heter Securitas. Erik Philip-Sörensen böjar bli till åren och tänker att det vore fint att ha tid att ägna sig åt en hobby. Han grunnar lite på orkidéer men bestämmer sig sen för att arabhästar ska bli hans grej. Familjen Bonde på Bosjökloster i Skånes inland sitter på marker som går att förvärva, och det är hit han tar sin lilla hobby. Blommeröds Arabstuteri frodas i de yuppie-år som ibland går under namnet 80-talet. En alldeles speciell häst – 240 betäckningar per år – säljs för närmare 30 miljoner kronor. En ung drottning Silvia är i Skåne och plockar ut sin mest välvalda hingst. Det kommer arabiska prinsar och amerikanska skådespelare. Ett tag finns det 150 arabhästar på godset. Nya stall byggs. Bokallén som leder fram till huvudbyggnaden mäter en kilometer. Markerna är på tusen hektar. Utsikten över Ringsjön skvallrar om rejäl jävla framgång.

Det är hit Calle Dreyer kommer tre år gammal 1992, med sin mor och far. Mamma Vibeke ska senare komma att ta över driften för arabstuteriet, medan hennes brorsor får ta över Securitas. Det här är andra tider, långt ifrån jämlika. Vibeke arrangerar årliga stora happenings och event. Det är galopptävlingar och försäljningar, en business på ett gods framdrivet av hästkrafter.

Den unge Calle fattar tidigt tycke för köket och människorna där, maten de lagar, upplevelserna de skapar. Han tycker också om att vara med ute i skogen när det vankas jakt. Allt det här tar han med sig när det är dags att packa väskan och sticka till Sigtuna. Där han kommer ifrån är det inte aktuellt att ta bussen in till det kommunala gymnasiet i Höör.

– Det var inte ett alternativ, nej. Jag hade att välja på Sigtuna eller en dansk internatskola. Men ska jag vara ärlig så var det skönt att lämna lilla Höör. Jag var ganska färdig där.

Maten, festerna, jakten. Den röda tråden ligger där, har legat där länge. Calle fortsätter att följa den när klasskompisarna tar sikte på sina framtida jobb som vd eller börsmäklare.

– Jag är skyldig till att alla åkte dit för falsklegg. Jag började arrangera fester inne i Stockholm och sålde biljetter till dem på skolan. Jag såg till att få godkänd studentexamen, men mer var det inte. Skolgården passade aldrig mig.

Klasskompisarna kommer också från gods med jaktmarker, i många fall. Calle är tävlingsskytt och med i skollaget. Det bildas ett gäng som blir bjudna på fina jakter om helgerna, hemma hos varandra. Skolåren tar slut men Calle stannar i Stockholm. Han skriver till Pontus Frithiof och får testa i köket. Pontus In The Green House har blivit utsett till Sveriges bästa restaurang. Det blir fyra månader som kock där innan lumpen väntar. Livgardet. Högvakten. Och ett ganska vidlyftigt nattliv. Calle mer eller mindre partajar sig till sitt första stora viktiga nätverk, det som ska leda till ett jobb som nattklubbsansvarig på Café Opera. Där hänger killar som Alesso, Sebastian Ingrosso, Axwell, Steve Angello och en viss Tim Bergling, som senare ska bli megakänd som Avicii.

– De var på väg att hända, men det stora breaket hade inte kommit riktigt än. Tim tog med mig till Köpenhamn. Han skulle vara uppvärmare åt Tiësto. Vi hängde backstage efteråt och sommaren därpå kom Tiësto till Stockholm. Vi festade en hel natt och sen frågade han mig om jag inte skulle hänga med honom till Ibiza. Han var typ Gud där.

På Ibiza har Calle aldrig varit, det är klart han hänger på. Planen är att stanna en vecka, det blir mycket längre. Calle börjar fixa käk åt Tiësto. Efter spelningarna finns det en standard: skagenröra och kall Jäger. Calle handlar röran hos Lisa Elmqvist på Östermalms saluhall. Är det party så är det party, då ska röran flygas ned från en kunglig hovleverantör. Hela sommaren går. Eminem är på besök. Den stora musikvärlden öppnar sig. Branschen får upp ögonen för den fingerfärdige fixaren från Blommeröd som dessutom lagar så förtvivlat god mat. Det är så han hamnar i Los Angeles. Det är där hjulen börjar spinna fort.

Carl Philip Dreyer Alesso

– Café Opera hade ju ingenting emot att jag stannade hela sommaren på Ibiza. Det var ju en bra grej för dem att jag hängde där, med de människorna. Men när allt exploderade och Alesso frågade om jag ville hänga med honom till Los Angeles så sa jag upp mig.

Det blir sju år med turnéer världen över. Calle jobbar som tour manager. 200 flygdagar om året. Det är Super Bowl i San Fransisco, Apans år i Kina, Bar Mitzva i Israel. Det är privatfester på yachter i Röda Havet. Årtiondets största fester har en världsberömd DJ som allt snurrar runt. Det är en högtid var de än landar. Det finns en bild på Calle och Alesso när de står på taket till en skyskrapa i São Paulo. De väntar på en helikopter som ska flyga dem ut till en enorm fest i regnskogen. Det är playmates och casinon i Las Vegas. Det är kontakter med Yakuzan, den japanska maffian. Hela DJ-scenen är ute på ett världserövringståg. Det finns ingen tid att vila. Det händer att folk får dropp i ett vilorum när de landat på en flygplats, innan de flyger vidare till nästa show. Det hamnar andra grejer i kropparna också, det är så det ser ut för många.

Calle har över 2000 kontakter i mobilen. Trycker man på D i telefonboken dyker tjogtals och åter tjogtals kontakter upp som heter Driver Tom eller Driver Frank. De kan vara döpta efter staden de är chaufförer i också. Driver Marrakech, Frankfurt, Singapore. Calle har dem alla i örat när flygen far kors och tvärs över klotet till ett unz-unz som inte tycks ha någon ände.

MAN VAR NÅGRA OCH 20 ÅR GAMMAL OCH MAN ÄR GANSKA STRYKTÅLIG DÅ. MEN VI FESTADE I SEX ÅR. DET VAR ABSURT. OCH DET BLEV JÄVLIGT JOBBIG MED TIDEN. DET TAR PÅ EN MENTALT. HEMMA STOD HÄSTERIET STILLA. DET BEHÖVDES NYA KRAFTER. SÅ JAG VALDE ATT FLYTTA HEM.

Carl Philip Dreyer Cooking

– Man var några och 20 år gammal och man är ganska stryktålig då. Men vi festade i sex år. Det var absurt. Och det blev jävligt jobbigt med tiden. Det tar på en mentalt. Hemma stod hästeriet stilla. Det behövdes nya krafter. Så jag valde att flytta hem.

På Blommeröd har tiden rusat vidare helt obekymrat, utan att bry sig om att fråga hur det gick. Redan 2012 hålls den sista stora arabutställningen. Hästarna har förlorat en del av sin dragningskraft på den penningstinna publiken. Det finns en dokumentär i SVT:s öppna arkiv, Den Perfekta Araben, för den som vill se hur det en gång var. Idag är asfalten i allén sprucken. Det kommer att kosta miljoner att byta ut den. Med godset lever vidare. Calle har sin far i ett hus i ena änden, sin mor i ett annat hus på vägen upp längs den gamla skånska vulkanen, där utsikten över Ringsjön är så betagande. Själv bor han och Maja i centrum av godset, i en lång länge. I det gamla pampiga stallet intill arrangerades den första Holy X-Mas för ett par år sedan. Hit kommer gäster för att fira bröllop och födelsedagar. En hel del av dem är världsberömda, men anonyma. Det är så de vill ha det. Markerna är så stora att man i princip kan ha hela Roskildefestivalen där, utan att det stör omgivningen. Utan paparazzis.

Calle har plockat fram några duvor ur frysen. Uteköket vid den enorma linden är av den rustika sorten. 40 millimeter tjocka armeringsjärn utgör stommen för en pergola med bambutak. Maja förklarar att järnen är nedkörda en och en halv meter i backen. Här ska ingen skånsk vind komma och förstöra. Golvet är av betong. Det finns en utomhusugn från Morsø. Danskt gjutjärn. Duvorna hamnar i ett Big Green Egg modell större. Det finns ett litet ägg också. Calle går till trädgårdslandet och plockar grönkål och svartkål. En chilifrukt av faråthelvete-sorten. Majsen är slut. Han plockar ätbara blommor till dekor. Det grillade köttet skärs upp och hamnar i en sås på ponzu, mirin och soja. Grönkål, salladslök, sesamfrön. Det tar 20 minuter, det smakar som ett SM-guld. Det är som en yakiniku gjord på svensk duva. Riset har han kokt i vatten och kokosgrädde, för ”det händer lite mer” med det då.

Carl Philip Dreyer Food

DET GRILLADE KÖTTET SKÄRS UPP OCH HAMNAR I EN SÅS PÅ PONZU, MIRIN OCH SOJA. GRÖNKÅL, SALLADSLÖK, SESAMFRÖN. DET TAR 20 MINUTER, DET SMAKAR SOM ETT SM-GULD. DET ÄR SOM EN YAKINIKU GJORD PÅ SVENSK DUVA. RISET HAR HAN KOKT I VATTEN OCH KOKOSGRÄDDE, FÖR ”DET HÄNDER LITE MER” MED DET DÅ.

Alla resorna, alla köken. De japanska influenserna. De fantastiska italienska restaurangerna i New York. Eller BBQ i Bräcke för den delen. Calle vill göra sina egna svenska takes på all världens mat, nästan alltid är det vilt med i leken.

Men det vilda livet har han bakom sig. Turnéerna med Swedish House Mafia. Mötena med David Guetta. Det skulle egentligen ha blivit en stor sväng till, som turnéledare för Aviciis stora återkomst. Det kapitlet i berättelsen fick aldrig skrivas. Tim Berglings bortgång i juni 2018 sätter en väldigt dyster slutpunkt för de där åren, som bjöd på så många fina minnen. Calle förlorade en nära vän, världen förlorade ett geni.

Han har planer för Blommeröd. Kanske kan man hitta på något att göra i det gamla vinkelstallet någon kilometer bort, eller i Garibaldistallet. Det är döpt efter den gamle italienske nationalisten och frihetskämpen. Calle drömmer om egen korv, pastejer och raguer, allt baserat på vilt. Det är fortfarande mat och events, precis som det varit hela tiden.

– Allt jag gjort tidigare har jag glädje av idag. Det finns en röd tråd genom alla åren. Jag har fått vara med om så mycket. Jag har sett många vänner sitta och hemma och plugga medan jag farit runt. Nu är det skönt att vara hemma och ägna sig åt jakt och matlagning. Jag är glad för det gamla livet, men har noll behov av det nu. Även om det kan vara skoj att sänka en flaska rom och cola ibland. Men de här markerna betyder allt för mig. Det har alltid varit min trygga plats, även när hjulen snurrade fort och jag levde i en resväska. Det är mitt hem, jag är otroligt tacksam för naturen och stillheten.

Carl Philip Dreyer egg