Skip to main content

BREWSKI, THE STORY – ELLER HUR MAN TAR ÖVER VÄRLDEN MED FRUKTAD ÖL.

2013 har Marcus Hjalmarssons kall i livet – att brygga öl – vuxit sig så stark att det är dags att göra slag i saken. Utan att bryggt en enda öl i livet så åkte han till Höganäs Bryggeri och erbjöd sig själv och sin tid.
– Jag knackade på och berättade att jag har fått ett kall. I have a dream. Typ. Berättade vidare att jag behöver någonstans där jag kunde brygga öl och att jag gärna jobbade gratis. Så jag började som volontär där och köpte ett litet bryggverk som jag bryggde på så fort jag hade tid. Annars så hjälpte jag till med det dagliga i byggeriet. I och med att ölen jag gjorde var så annorlunda, de andra var lite rädda för min öl på Höganäs Bryggeri, så skapade vi ett sidoprojekt/varumärke – High Nose Brew. Länge hoppades jag på att jag skulle bli en del av Höganäs Bryggeri, och köpa in mig där för jag trivdes väldigt bra med alla. Men vi hade lite olika mening om hur öl ska vara och när de tydliggjorde sina framtidsplaner så förstod jag ganska omgående att det inte var någonting för mig. Och det är ju med all rätt, de hade en klar vision för hur deras bryggeri skulle vara. Det har de lyckats jättebra med.

Då var det också självklart att dra igång det egna bryggeriet i Helsingborg?

– Jag precis, det är min hemkommun och min dröm var att jag skulle kunna promenera från mitt hus ner till mitt arbete, vilket jag då inte hade gjort på drygt 10 år.
Våren 2014 började Marcus sanera ett gammalt slakteri tillsammans med ett gäng kompisar och första stegen i Brewskis historia var tagna. Ett halvår senare stod bryggeriet klart.
Marcus ambition var att brygga west coast IPA som smakade lika färsk som i USA men på grund av oxiderad humle grusades planerna och Citra-humlen som ska användas till torrhumlingen är obrukbar. Men nöden är uppfinningarnas moder som det brukar heta. Marcus åker iväg till marknaden och av en tillfällighet köper han frukt. Mango och pastöriserar den i mikrovågsugnen. Och här föds Brewski succéöl Mangofeber. ”Det ölet har varit fundamentet, det lade hela grunden för hela företaget.” har Marcus berättat i en tidigare intervju. Brewski lyckades få in Mangofeber på först sex Systembolagsbutiker för att bara några veckor senare stå på hyllan i 57 butiker. När Mangofeber var som störst fanns den i 150 butiker runt om i landet. Och det var ändå bara en del av all Mangofeber, 75 procent av produktionen exporterades.

Hur har pandemin slagit mot Brewski?

– Vi flyter. Från att ha gått från värsta katastrofen när exporten dog ut förra året så flyter vi ändå nu. Men det höll på att gå riktigt illa ett tag. Nu är vi med i gamet igen. Vi har bland annat startat filial i Norge, där vi sköter vår egen distribution. Så Norge har gått från en av de sämsta länderna till ett av de bästa.

Och nu har Brewski bryggt öl för Holy Smoke BBQ?

– Yes, två stycken. Den ena kallar vi för en English Ale, men det är en Bitter. Folk blir så rädda när man säger bitter. Den andra är vår huslager som vi har tagit ner till 3.5 %. Jag träffade Johan (Fritzell reds. anm.) första gången när jag gjorde min första bryggning på Höganäs Bryggeri och han kom in där. Jag frågade honom vad han höll på med och han svarade att han höll på att röka massa grejer på sin bakgård och ska öppna BBQ-ställe i en container ute på en åker. Jag tänkte att den här killen är ju sjuk i huvudet. Sen frågade han mig vad jag skulle göra där jag stod och kokade 35-liters batcher och jag svarade att jag ska ut på internationella ölscenen och försöka ta över. Så han tänkte väl lite samma sak. Och här är vi idag. Det är rätt fett alltså! Det var en tid när det var väldigt dynamiskt i Höganäs. Garage var på väg upp, Höganäs Bryggeri hade startat, Saluhallen hade precis startat upp. Och Fritzell var igång med sitt. Och så jag. Alla galningar på ett och samma ställe samtidigt.

JAG FRÅGADE HONOM VAD HAN HÖLL PÅ MED OCH HAN SVARADE ATT HAN HÖLL PÅ ATT RÖKA MASSA GREJER PÅ SIN BAKGÅRD OCH SKA ÖPPNA BBQ-STÄLLE I EN CONTAINER UTE PÅ EN ÅKER. JAG TÄNKTE ATT DEN HÄR KILLEN ÄR JU SJUK I HUVUDET. SEN FRÅGADE HAN MIG VAD JAG SKULLE GÖRA DÄR JAG STOD OCH KOKADE 35-LITERS BATCHER OCH JAG SVARADE ATT JAG SKA UT PÅ INTERNATIONELLA ÖLSCENEN OCH FÖRSÖKA TA ÖVER. SÅ HAN TÄNKTE VÄL LITE SAMMA SAK.

Brewski Holy Lager

Höganäs kommun lyfts ofta fram som en del av den framgången då det verkar finnas ja-sägare där som ger grönt ljus för projekten, håller du med om det?

– Absolut! Det är en kommun som har jävligt bra inställning till nya idéer och entreprenörskap och vill hellre jobba med än emot. Det är helt annorlunda i Helsingborg, vi har ingen relation alls nästan med Helsingborgs stad. Inte på det sättet som de har i Höganäs. Det är en relation på en helt annan nivå. Politikerna där har fattat grejen. De här killarna har ju bidragit till det ekonomiska värdet som Höganäs har, de har adderat ett fucking Mount Everest. Deras ställen har lockat till sig enormt mycket människor. Den staden har en puls och de har en befolkning på typ 25 tusen. Vi åker från Helsingborg och dit för att ha en kul helg. Det är tack vare de här killarna som startat de här ställena men också tack vare beslutsfattare som står bakom där och ser elden i ögonen på dem.

Har du några favoriter hos Holy Smoke BBQ?

– Jag är besatt av deras Alabama White Chicken, jag kan inte få nog av den. Den är helt bisarrt bra. Jag älskar också brisket och short ribs, bara det att det är tungt för magen – det kan bli lite för mycket.

Har du något sommartips till läsarna?

– De får gärna besöka vårt tap room Barski i centrala Helsingborg i sommar. Hahaha! Och dricka vår bärs, alltid 10–15 Brewski-bärs på tap på Barski. Dessutom med autentisk japansk ramen “according to Osaka”. Jag har tagit in en japansk ramen-kock från Osaka som kör ren autentisk ramen. Han plockade bort allting vi hade tidigare. Nu är det ramen vi serverar, tidigare var det mer av en fusiongrej – nu är det japanese style. Vill också tipsa om att vi sista helgen i augusti ska köra en minifestival, i och med att Brewskival troligtvis blir inställt. Då kör vi en Holy Smoke BBQ + Brewski-festival utanför vårt bryggeri. Vi kommer ta in cirka tusen personer och så öppnar vi våra tankar och tar in någon bryggare till och så får Holy Smoke BBQ addera sin grej.